- Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din municipiul Craiova este un deosebit monument de arhitectură , cu decoraţie exterioară, sistem de cărămidă aparentă, ce întăreşte convingerea că datează din sec. XV-lea sau începutul secolului XVI-lea.
La această convingere se adaugă faptul că într-un document de danie al lui Matei Basarab se vorbeşte de “Bis. Sf. Apostoli Craiova” la anul 1635, când a primit o donaţie de 80 de galbeni pentru a fi reparată ( deci avea deja o vechime considerabilă).
- Biserica a fost refăcută de Popa Hristea si Matei Brânzan în perioada 1781-1784 si închinată ca metoc Episcopiei Ramnicului.
- Popa Hristea, după ce se călugăreşte, lasă toată avuţia sa bisericii, pe care o deserveşte ca slujitor al altarului , sub numele de Hariton Ieromonahul.
Construcţia iniţială este sub formă de cruce, cu 2 turle, având zidurile groase de 1 m , din cărămidă îngustă. A suferit avarii în urma cutremurelor din 1802 si 1808 ( au cazut turlele si boltile, iar pridvorul s-a surpat) şi a rămas astfel în ruină 47 de ani.
- În anul 1855 a fost refăcută total de Iznaful din Breasla Cizmarilor şi Negustorilor, în timpul domniei lui Barbu Stirbei cu blagoslovenia lui Sf. Calinic Ep. al Râmnicului şi Severinului.
- A mai suferit deteriorări în anii 1878, 1898, dar mai ales în urma cutremurului din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940.
- Lucrările de reparaţii au început abia în 1957, dupa planurile lui I.L. Atanasescu, cheltuielile de peste 750 000 lei fiind suportate de către Sfatul Regional Popular Craiova. Restaurarea s-a terminat în anul 1959.
Astfel după 100 de ani de la refacerea din 1855, Biserica Sf. Apostoli a capatat înfăţişarea iniţială, constituind una din cele mai frumoase şi mai reprezentative monumente de arhitectură din Cetatea Băniei.
- Lucrările din perioada 1957-1959 s-au făcut în timpul preotului Nichita Lăcătuşu, care s-a interesat de bunul lor mers şi depunând un efort substanţial, este vrednic de pomenire.
- În 1976 s-a efectuat electrificarea bisericii, contribuind prin surplusul de lumină la punerea în valoare a farmecului interior al bisericii.
- Pictura originală este în frescă, executată în anul 1788 de către Popa Gheorghe-zugrav, după fresca mai veche a bisericii, din care au rămas pâna astăzi mostre în pronaos.
- În anul 1855 fresca a fost acoperită cu un strat de var peste care s-a făcut o nouă pictură în ulei de către pictorul craiovean Costache Petrescu.
- În anii 1883 si anii 1903 pictura a fost spălată şi parţial restaurată.
- În perioada 1987-1994 s-au executat la această biserică, sub supravegherea preotului paroh Motorga Vasile, următoarele lucrări:
- refacerea acoperişului,
- construirea microcentralei alimentate cu gaze naturale,
- restaurarea picturii originale, completându-se cu pictură nouă, în zonele unde aceasta a lipsit. Pictura a fost restaurată de prof. Budica Dumitru, Banica Adrian, Neamu Dan
- Biserica a fost resfinţită pe 6 nov. 1994 de IPS Acad Dr. Nestor Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei